Optimisti in fata toamnei

SANATATEA NOASTRA Toamna vine nu numai cu frunze ruginii, cu soare bland, ci si cu fluctuatii de temperatura, frig si umezeala, care isi pun amprenta asupra sanatatii. Cu toate acestea, trebuie sa intampinam cu optimism si aspectele mai putin placute ale toamnei. Studiile au aratat ca atunci cand suntem veseli si optimisti, sistemul imunitar este activ si suntem mai bine protejati in fata bolilor. Dimpotriva, daca nu facem fata stresului, atunci ploaia ne da o stare proasta, iar frigul si umezeala gasesc terenul favorabil pentru a actiona.
Scaderea imunitatii
Cei mai afectati de temperaturile scazute si de umezeala sunt copiii, batranii, cei care sufera de boli cronice (reumaticii, astmaticii, cardiacii). "Cand frigul este asociat cu umezeala, organismul pierde mai multa energie in efortul de adaptare. Apare astfel o scadere a imunitatii organismului, care devine mai sensibil la infectii. Cea mai frecventa patologie care este consecinta frigului si a umezelii este reprezentata de infectiile respiratorii, care sunt apanajul sezonului toamna-iarna", arata conf.
dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Reumatismul
Toamna, o infectie faringiana, streptococica netratata poate duce la aparitia reumatismului articular acut. In general, reumatismul articular acut poststreptococic este specific copilului intre 4 si 15 ani. Aceasta forma de reumatism survine la doua-trei saptamani dupa aparitia unei angine, de cele mai multe ori nediagnosticata si netratata. Articulatiile atinse sunt cele de la genunchi, de la coate, care sunt fierbinti, dureroase si marite ca volum.
In timp, dupa instalarea bolii, se inregistreaza complicatii care ajung pana la insuficienta cardiaca. "Prevenirea reumatismului articular acut presupune depistarea infectiilor streptococice mai ales in colectivitatile scolare. Se recomanda efectuarea analizei exudatului faringian, ASLO. In Romania, cazurile de reumatism articular acut au scazut drastic in ultimii ani, datorita folosirii antibioticelor la care streptococul este sensibil", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Pacientii cu reumatism degenerativ sunt una dintre cele mai afectate categorii de bolnavi.
Prin expunerea la frig si umezeala, acestia se plang de exacerbari ale puseurilor de durere. Articulatiile genunchiului, ale soldului le provoaca suferinte puternice. Temperaturile scazute ii fac sa sufere si pe cei care au avut in trecut diverse fracturi, traumatisme. Infectiile digestive
In sezonul rece incepe circulatia rotavirusurilor
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod